Nieuws

Cursus lariks vormen

Hallo bonsai kweker,

We hopen dat jullie goed thuisgekomen zijn met je lariks bonsai en de opgedane kennis. 
In deze nieuwsbrief geven we een korte samenvatting van de cursus.
Ook voor diegenen die er deze keer niet bij konden zijn.

We hebben uit een pre-bonsai (yamadori) de eerste vorming (stilering) gedaan. 
Vanuit de training pot in een mooie schaal verpotten doen we in het komend voorjaar (maart 2022). 
Stileren en verpotten op een dag is niet goed voor de boom. En verpotten doe je het beste in het vroege voorjaar…

Hoe stileer je een pre-bonsai?

Begin bij het vormen van een bonsai met het bepalen van de voorkant. 
De wortelvoet en de vorm van de stam zijn daarbij belangrijk. De wortelvoet dient vanuit een brede basis taps naar de stam af te lopen. Graaf de wortelvoet wat uit om daar goed zicht op te kunnen krijgen. 
Aan de stam kan je niet zoveel veranderen. Kies de kant die het mooiste zicht biedt op wortelvoet en stam. 
De stam dient daarbij een interessante ‘beweging’ te hebben. Je kan ook overwegen dat de eerste tak rechts schuin naar voren wijst. De tweede tak links schuin naar voren. En de derde naar achter. Zo selecteer je de takken. 
Bij een groep moet de grootste boom vooraan staan, je moet zicht hebben op alle bomen.

De hoogte van de boom bepaal je door daar af te zagen waar de boom taps wordt. De ruimte tussen de opeenvolgende takken dient steeds kleiner te worden. Dus boven in de boom een lang recht stuk stam betekent, daaronder afzagen.

De top van de boom dient naar voren te hellen en recht boven de wortelvoet te staan. Soms moet je de boom daarvoor wat kantelen. Tijdens stileren zet je een blokje onder de pot. Later verpot je de boom in die hoek.

Na de selectie van de hoofdtakken hebben we de lariksen opgeschoond door winter snoei waarbij we op 2 knoppen terugzetten. Bij de selectie van de hoofdtakken hou je rekening met dat de boom een ‘decolleté’ behoort te hebben. Vanuit het vooraanzicht moet je tot 2/3 van de wortelbasis naar de top op de stam kunnen kijken. Takken aan de voorzijde zouden het zicht op de stam belemmeren, waardoor het plaatje minder interessant wordt. Aan de achterzijde heb je juist wel takken nodig om de boom diepte te geven en te voorkomen dat deze twee dimensionaal wordt. 

Daarna hebben we de takken bedraad. De keuze voor het aluminium draad wordt door de dikte en stugheid van de tak bepaald. Je omwikkelt het draad in de richting waarin je de tak gaat buigen. Zorg voor een goede verankering aan een andere tak of de stam (tenminste twee windingen). De windingen hebben een hoek van 45 graden. Meer windingen knelt de tak onnodig af, minder windingen geeft te weinig steun. Hou in het voorjaar in de gaten of het draad niet in de takken gaat snijden. Juist daarvoor moet het worden verwijderd door het per winding eraf te knippen met het juiste schaartje. Deze draad tang zou je alvast kunnen aanschaffen via een webwinkel, die investering verdient zichzelf terug :).

Tot slot, de bomen die we hebben gestileerd zijn lariks bomen uit de Nederlandse bossen. Deze bomen horen buiten te staan in weer en wind. Je kan ze een dagje binnen ten toon stellen. Maar temperatuur wisselingen van 20 graden of meer vinden ze niet fijn. De bomen zijn nu in december in winterrust, ze vragen komende maanden weinig tot geen verzorging.

Als in het voorjaar zo rond maart de knoppen gaan zwellen, wordt watergift en bemesting belangrijk. Zeker wanneer het loof uitloopt en het warmer wordt dan 10 graden, moet je elke dag controleren of de boom water nodig heeft. Hij staat immers in een pot, dus vertrouwen op de regen kan niet. Maar daarover later meer in de volgende nieuwsbrief.

Hartelijke groet,

Rolf Hetterschijt & Michel van den Hoeven – bonsai kwekers van kwekerij NiYujin

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *