Nature

Work in progress

Het duurt jaren om een goede bonsai te kweken.

Voor een bonsai demo in Tuincentrum Werkhoven mochten we in het voorjaar van 2016 twee grote taxus bomen uitgraven. Dat was de eerste uitdaging. Na een avond graven werden de bomen met een heftruck naar de demo plek gereden. De kluit woog bijna 100 kilo. De eerste daad was de boom meer dan halveren, van drie meter naar nog geen meter. En na het opschonen van de kluit paste deze net in een plastic kuip. Op de foto links, zie je collega Michel het dode hout bewerken.

Na drie jaar goede zorgen zat er aardig wat loof aan de takken. Ook was de boom vanuit de kuip in een bonsai schaal geplaatst door de kluit weer verder uit te kammen en te reduceren. Bij een derde keer verpotten in het najaar werd de kluit nog wat verder gereduceerd, waardoor de boom beter in de pot paste. Ook is toen alle oude grond verwijderd. Inmiddels is de boom weer twee jaar ouder en zit weer net zo goed in het loof als op de middelste foto. Het verfijnen van de loofetages is nu begonnen.

De bomen zelf waren bij uitgraven zo’n 40 jaar oud. Ze zijn nu vijf jaar in training en hebben nog wel vijf jaar te gaan, voordat het overtuigende bonsai zullen worden. Ofwel geduld, geduld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *