Benodigdheden,  Tips voor verzorging

Benodigdheden

Als je zelf een groep wil maken, heb je een oneven aantal bomen nodig. Groepen van 5, 7 of meer bomen, afhankelijk van de grootte van de bomen en de schaal waarin je ze wil plaatsen. De schalen kan je via internet of bonsai speciaalzaken kopen. Naaldbomen worden vaak in ongeglazuurde schalen geplaatst, loofbomen in geglazuurde.

Bonsai kweek je in akadama, dit zijn Japanse kleikorrels die water goed doorlaten, waardoor het risico van wortelrot minder groot is dan het kweken van bomen in tuinaarde. Dit betekent wel, dat je in de lente, zomer en soms ook herfst regelmatig water moet geven. Soms als het echt warm is s’ ochtends en s’ avonds. De korrels bevatten geen voedingsstoffen, die dien je in het groeiseizoen van de lente tot de herfst zelf toe te voegen. Bijvoorbeeld vloeibare mest die je via de begieten van wortels wekelijks toedient, of vaste mest die je in korfjes op de grond vastzet voor een heel groeiseizoen.

Snoeien van knoppen doe je meestal met je nagels. Dit heet nijpen. Je hebt er geen gereedschap voor nodig. Als je ook takken wil snoeien of blad snoei wil toepassen is een bonsai schaar en een concaaf tang handig. Ook deze zijn via internet goed verkrijgbaar.

Bemesting die je oplost in water en wekelijks op de wortels giet

Als je zelf takken wil leiden en vormen met draad heb je draad nodig. Vaak wordt aluminiumdraad gebruikt van 2-3-4 mm dikte. Als je bedraadt is een tang waarmee je het draad kan knippen essentieel, zeker wanneer je het draad weer moet verwijderen, omdat de takken dikker worden en het draad gaat insnijden. Dat dien je te voorkomen.